Πάνω από 8,5 εκατομμύρια άτομα καλούνται να υποβάλουν μέσω διαδικτύου, έως τις 30 Ιουνίου 2013, τις φετινές φορολογικές δηλώσεις τους και να αναγράψουν σ’ αυτές όλα σχεδόν τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2012.

Η υποβολή φορολογικής δήλωσης είναι φέτος υποχρεωτική για κάθε άτομο ηλικίας 18 ετών και άνω, με εξαίρεση τους νέους 18 έως 24 ετών που εξακολουθούν να δηλώνονται από τους γονείς τους ως «προστατευόμενα τέκνα» (φοιτητές κ.ά.).

Στη φορολογική δήλωση πρέπει να αναγραφούν φέτος όλα τα εισοδήματα, ακόμη κι αυτά που απαλλάσσονται από το φόρο ή φορολογούνται αυτοτελώς, με εξαίρεση τους τόκους καταθέσεων που δεν υπερέβησαν το 2012 τα 250 ευρώ. Η υποχρέωση αυτή αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση της φορολόγησης χιλιάδων πολιτών καθώς όλα τα εισοδήματα που θα δηλωθούν, εφόσον υπερβούν τις 12.000 ευρώ, θα υπαχθούν σε εισφορά αλληλεγγύης 1%-4%.

Το money-money.gr παρουσιάζει έναν φορολογικό οδηγό στον οποίο αναλύονται τα 17 σημαντικότερα σημεία που πρέπει να λάβουν υπόψη τους φέτος οι φορολογούμενοι κατά τη συμπλήρωση και την υποβολή των δηλώσεών τους.
Στη δήλωση θα είναι προσυμπληρωμένοι οι μισθοί, οι συντάξεις και οι παρακρατηθέντες φόροι

Το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε φέτος στο ηλεκτρονικό «φακέλωμα» των αποδοχών και των φόρων για εκατομμύρια μισθωτούς-συνταξιούχους.

Το υπουργείο Οικονομικών κατάφερε φέτος να συλλέξει σε ηλεκτρονική μορφή μεγάλο αριθμό στοιχείων για τις αποδοχές που εισέπραξαν το 2012 εκατομμύρια μισθωτοί και συνταξιούχοι καθώς επίσης και για τις κρατήσεις φόρου εισοδήματος και εισφοράς αλληλεγγύης που έγιναν επί των αποδοχών τους.

Τα στοιχεία αυτά συγκεντρώθηκαν σε βάσεις δεδομένων που απεστάλησαν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, μέσω της οποίας παρακολουθείται η καταβολή των αμοιβών των περισσοτέρων εργαζομένων στο Δημόσιο, από τις υπηρεσίες συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και από πολλά ασφαλιστικά ταμεία.

Στόχος της συλλογής των στοιχείων αυτών ήταν να αξιοποιηθούν προκειμένου πολλοί μισθωτοί και συνταξιούχοι να διευκολυνθούν στο να υποβάλουν πολύ γρήγορα τις φετινές φορολογικές δηλώσεις. Δηλαδή τα στοιχεία αυτά προσυμπληρώθηκαν για λογαριασμό των φορολογουμένων στους αντίστοιχους κωδικούς που περιλαμβάνονται στις ηλεκτρονικά υποβαλλόμενες δηλώσεις του τρέχοντος οικονομικού έτους, ώστε να μη χρειαστεί να τα συμπληρώσουν οι ίδιοι οι φορολογούμενοι ανατρέχοντας στις βεβαιώσεις αποδοχών.

Διαβάστε περισσότερα από το www.newmoney.gr