Η νέα υπέρογκη αύξηση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ξεπερνά κατά πολύ το ζήτημα της άγριας ληστείας των λαϊκών οικογενειών από την κυβέρνηση και τα μονοπώλια του πετρελαίου και τους καταδικάζει να μείνουν χωρίς θέρμανση το χειμώνα που έρχεται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη ζωή μας. Πρόκειται για απάνθρωπη επιλογή. Με ποιο δικαίωμα θα αφήσουν στο κρύο τα παιδιά των ανέργων και των φτωχών λαϊκών οικογενειών, τους υπερήλικες και τους αρρώστους; Με ποιο δικαίωμα θα εξαναγκάσουν εμάς και τις οικογένειές μας να ξεπουληθούμε για να έχουμε θέρμανση;

Η πρόφαση που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση είναι ότι έτσι θα χτυπήσει το εκτεταμένο λαθρεμπόριο. Αισχρό ψέμα. Το λαθρεμπόριο και η μεγάλη φοροδιαφυγή διαπράττεται από τα μονοπώλια που ελέγχουν την εισαγωγή, τη διύλιση και τη διανομή. Και η κυβέρνηση γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα ότι αυτό το καρτέλ, αυτό το κύκλωμα ούτε θέλει ούτε μπορεί να το ελέγξει. Αντίθετα, όσο αυξάνει τη φορολογία που έχει φτάσει να είναι στο 70% επί της τιμής του λίτρου των καυσίμων, τους δίνει την ευκαιρία και τη δυνατότητα να αποκομίσουν αμύθητα κέρδη. Ο μόνος ουσιαστικός και πρακτικός τρόπος για να χτυπηθεί εν μέρει το εκτεταμένο λαθρεμπόριο είναι η πλήρης κατάργηση όλων των φόρων και η δραστική αύξηση της φορολογίας στα κέρδη των μονοπωλίων και των μεγάλων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των πετρελαιοειδών με ταυτόχρονη κατάργηση των φοροαπαλλαγών που απολαμβάνουν οι εφοπλιστές και άλλα τμήματα του κεφαλαίου.

Διεκδικούμε άμεσα την κατάργηση όλων των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και την κατάργηση των φόρων που βαρύνουν το ηλεκτρικό ρεύμα. Σε αυτή την ξεκάθαρη θέση καλούμε να συσπειρωθούν οι λαϊκές οικογένειες της Καστοριάς. Είναι η μόνη άμεση και ρεαλιστική λύση κόντρα στις αυταπάτες της “διαφορετικής διαχείρισης” των “κινήσεων” που καλλιεργούνται τελευταία.

Κανένα σχολείο, νοσοκομείο, γηροκομείο, παιδικός σταθμός, καμία λαϊκή οικογένεια δεν πρέπει να μείνει χωρίς θέρμανση, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, χωρίς τα απαραίτητα και αυτό είναι ζήτημα αλληλεγγύης και οργανωμένης πάλης του εργατικού – λαϊκού κινήματος. Το ζήτημα της θέρμανσης και των καυσίμων είναι άλλος ένας βασικός λόγος για να αρνηθούμε να συνεχιστούν οι θυσίες μας για να ανακάμψει η υψηλή κερδοφορία, για να παραμείνει η χώρα στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ.

Καλούμε τους συναδέλφους να γυρίσουν την πλάτη στο “βολικό” και συνάμα απεργοσπαστικό κλείσιμο των υπηρεσιών την Πέμπτη σε ημέρα γενικής απεργίας. Δεν μπορεί να υποτάσσεται το γενικό στο ειδικό. Δε γίνεται να διεκδικούμε τη μέρα γενικής απεργίας μόνο καλύτερη τιμή στο πετρέλαιο, με τις αυταπάτες των διαφόρων “κινήσεων”, πιάνοντας ένα μέρος των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων και να “ξεχνάμε”, στο όνομα της “ενότητας στο πρόβλημα”, το τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων, τα μνημόνια, την ανεργία, τα μέτρα εξαθλίωσης του λαού, τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση της δημόσιας υγείας και παιδείας.

Πρέπει να σημάνει ξεσηκωμός. Έχουμε καθήκον να απαντήσουμε ως τάξη απέναντι σε τάξη, να μπλοκάρουμε τα μέτρα, να μην ψηφιστούν, να μην εφαρμοστούν στο σύνολό τους. Δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα άλλο εκτός από τις αλυσίδες μας.

Καλούμε τους συναδέλφους να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία της Πέμπτης 18 Οκτώβρη και στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Καστοριά στις 10.00 π.μ. απέναντι από τη Νομαρχία, κόντρα στην απεργοσπαστική απόφαση που πάρθηκε με ευθύνη των δημάρχων, του αντιπεριφερειάρχη και την ανοχή των πλειοψηφιών της ΕΛΜΕ, του Συλλόγου Δασκάλων και άλλων σωματείων.

Καμιά αναμονή, καμιά εμπιστοσύνη, στην κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της. Οργάνωση, απεργιακός ξεσηκωμός, για να σπάσουμε και να πετάξουμε από πάνω μας τις αλυσίδες του κεφαλαίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εμπιστοσύνη στη δύναμη μας.