Υπογράφηκε σήμερα η ΚΥΑ, η οποία εντάσσει τα εκτροφεία γουνοφόρων ζώων στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που υπόκεινται στις διατάξεις του ν. 4056/2012. Έτσι, ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα των επιχειρηματιών της περιοχής που τους απασχολούσε τα τελευταία 15 χρόνια.

Με τη συγκεκριμένη απόφαση απλοποιείται σημαντικά η διαδικασία έκδοσης άδειας εγκατάστασης, η οποία ισοδυναμεί και με την άδεια λειτουργίας ή άδεια ίδρυσης ή επέκτασης που υποβάλλονται ως δικαιολογητικά για την ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων στο πλαίσιο του ν. 3908/2011. Επίσης, η ύπαρξη άδειας εγκατάστασης αποτελεί και προϋπόθεση για την καταβολή οικονομικών ενισχύσεων κατά την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων εθνικών και κοινοτικών προγραμμάτων.

Απομένουν πλέον η αύξηση του συντελεστή κάλυψης των γηπέδων από 30% σε 70%, όπως επίσης και του ισοδυνάμου ζώων στις εν λόγω επιχειρήσεις, ώστε αυτές να καταστούν πιο ανταγωνιστικές και πιο ελκυστικές για την τοπική κοινωνία.

Σύμφωνα με το βουλευτή Κοζάνης Γιώργο Κασαπίδη η βελτίωση αυτή της νομοθεσίας για τα γουνοφόρα μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη εκατοντάδων θέσεων μόνιμης εργασίας στο Ν. Κοζάνης και τη Δυτική Μακεδονία και να αυξήσει σημαντικά τον παραγόμενο πλούτο της περιοχής.

Σύμφωνα με επεξεργασμένη πρόταση για τον κλάδο, του κ. Κασαπίδη για την κάλυψη των εγχώριων αναγκών σε γουνοδέρματα, με την ανάπτυξη των εκτροφείων στην περιφέρεια μας μπορεί να δημιουργηθούν τουλάχιστον 550 νέες θέσεις μόνιμης εργασίας και να παραχθούν επιπλέον δέρματα αξίας 200.000 €.

Όπως τόνισε ο βουλευτής της Π.Ε. Κοζάνης η προοπτική που διανοίγεται για τον κλάδο την κρίσιμη αυτή περίοδο για τη χώρα είναι μοναδική και οφείλουμε να την αξιοποιήσουμε. Για το σκοπό αυτό ο κ. Κασαπίδης ως τομεάρχης του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ν.Δ. σε συνεργασία με τους εκτροφείς και τους γουνοποιούς Σιάτιστας και Καστοριάς ήδη έχει επεξεργαστεί επιχειρηματικό σχέδιο για την ανάπτυξη της εκτροφής των γουνοφόρων, το οποίο και θα καταθέσει την ερχόμενη εβδομάδα προς τους αρμόδιους υπουργούς και τοπικούς φορείς.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ