Ολοκληρώθηκε η διαδικασία.

– Το άρθρο για τη Δημοτική Αστυνομία είχε τις μεγαλύτερες “απώλειες” με τους Α. Κακλαμάνη (ΠΑΣΟΚ) και Δ. Κυριαζίδη (ΝΔ) να είναι απόντες και τον Π.Κουλουλόπουλο (ΠΑΣΟΚ) να το καταψηφίζει-Αγωνία, παρασκήνιο και μεγάλες αλλαγές μέχρι το “παρά πέντε”

Ψηφίστηκε το κρίσιμο πολυνομοσχέδιο από την Ολομέλεια της Βουλής το οποίο καθορίζει την ομαλή χρηματοδότηση της χώρας.

Σε ονομαστική ψηφοφορία μπήκαν περισσότερα από 15 άρθρα αλλά από την πρώτη ανάλυση των ψήφων, το αρθρο 81 για τους Δημοτικούς Αστυνόμους έλαβε τις λιγότερες ψήφους, συνολικά 152 σε σύνολο 293 ψήφων , παρα ταύτα ψηφίζεται.

Να σημειωθεί ότι το αρθ. 81 καταψήφισε ο κ. Πάρις Κουκουλόπουλος (ΠΑΣΟΣ) ενώ από την διαδικασία έλειπαν ο κ. Απόστολος Κακλαμάνης – αν και ήταν παρών στην συζήτηση – και ο κ. Δημήτρης Κυριαζίδης (ΝΔ) που έλειπε λόγω οικογενειακού προβλήματος.

Επίσης ορισμένα άρθρα έλαβαν περισσότερες από 155 ψήφους που διαθέτει η ΝΔ – ΠΑΣΟΚ καθώς τα στήριξαν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και ορισμένοι ανεξάρτητοι.
Πιο αναλυτικά:

Το άρθρο 14 έλαβε 168 (ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, ΔΗΜΑΡ, Αν. Λοβέρδος , Χρ. Αηδόνης)
Το άρθρο 30  έλαβε 157 ψήφους
Τα άρθρα 74,76, 77, 78, 80, 82, 90, 91, 93, 103 έλαβαν 153 ψήφους
Τα άρθρα 105 και 106 έλαβαν 155 ψήφους

Νωρίτερα, η συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από έντονο παρασκήνιο με συνεχείς διαβουλεύσεις στους διαδρόμους της Βουλής εξελίσσεται τις τελευταίες ώρες προκειμένου να βελτιωθούν στο μέτρο του δυνατού μια σειρά απο διατάξεις του πολυνομοσχεδίου και να καμφθούν με τον τρόπο αυτό οι διαφωνίες βουλευτών της συμπολίτευσης.

Υπο αυτά τα δεδομένα, οι υπουργοί Εσωτερικών, Μεταρρύθμισης και Οικονομιών σε πλήρη και συντονισμένη συνεννόηση με τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκο καταθέτουν συνεχώς νομοτεχνικές αλλαγές.

Σε κάθε περίπτωση οι υπουργοί βρίσκονται σε συνεχείς συνεννοήσεις με τους επικεφαλείς των ΚΟ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να μην διαταραχθεί η συνοχή. Παρά ταύτα είναι ενδεικτική και η φράση κυβερνητικού αξιωματούχου που είπε «κάνουμε προσπάθειες. Αν κάποιος θέλει να καταψηφίσει ας το κάνει και ας στείλει την χώρα για εκλογές τον Αύγουστο»

Νωρίτερα, έντονος προβληματισμός επικρατούσε στο κυβερνητικό επιτελείο για την έκβαση της κρίσιμης ψηφοφορίας του πολυνομοσχεδίου, καθώς μια σειρά γεγονότων έθετε υπό αμφισβήτηση το τελικό αποτέλεσμα.

Πιο αναλυτικά, έως αυτή την ώρα δεν έχει ξεκαθαριστεί, εάν θα καταφέρουν να παραβρίσκονται στη διαδικασία οι κ.κ. Νίκος Σηφουνάκης (ΠΑΣΟΚ) και Δημήτρης Κυριαζίδης (ΝΔ).

Ο κ. Σηφουνάκης αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας και δεν έχει γίνει γνωστό, εάν οι γιατροί θα του επιτρέψουν την παρουσία στη Βουλή. Από την άλλη, ο κ. Κυριαζίδης βρίσκεται στην ιδιαίτερη πατρίδα του, λόγω ξαφνικού οικογενειακού προβλήματος.

Πέραν αυτών, σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Κώστας Κουκοδήμος (ΝΔ) επιμένει πως θα καταψηφίσει άρθρα του πολυνομοσχεδίου.

Σε εξέλιξη από το πρωί η συζήτηση

Η συζήτηση του κρίσιμου πολυνομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής ξεκίνησε το πρωί της Τετάρτης και θα ολοκληρωθεί σήμερα αργά το βράδυ με τη σχετική ψηφοφορία, το αποτέλεσμα της οποίας θα καθορίσει και την ομαλή χρηματοδότηση της χώρας.

Σήμερα αναμένεται να γίνουν πράξεις οι δεσμεύσεις των υπουργών για μια σειρά βελτιώσεων άρθρων του νομοσχεδίου, προκειμένου να καμφθούν οριστικά οι ισχυρές ενστάσεις που έχουν εκφράσει οι βουλευτές της συμπολίτευσης. Νωρίς το απόγευμα, άλλωστε, έγινε γνωστό ότι εντάχθηκε στο πολυνομοσχέδιο η ρύθμιση για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.

Πέραν αυτού, σήμερα αναμένεται να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια και οι υπουργοί που υπογράφουν τα βασικότερα άρθρα του πολυνομοσχεδίου, δηλαδή ο Γιάννης Στουρνάρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γιάννης Μιχελάκης.

Επιπροσθέτως, αναμένονται και σφοδρές πολιτικές συγκρούσεις, καθώς πιθανότατα θα τοποθετηθεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.

Κυρ. Μητσοτάκης: «Nέο συμβόλαιο μεταρρύθμισης με την σιωπηλή πλειοψηφία που θέλει αλλαγές»

Πολιτικό μανδύα στα προωθούμενα μέτρα της διαθεσιμότητας και της κινητικότητας επιχείρησε να δώσει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης  εξηγώντας ότι «το κράτος ήταν προϊόν του τρόπου με τον οποίο τα κόμματα άσκησαν εξουσία και  ο τρόπος για να παραμείνουν σε αυτή» και επισημαίνοντας ότι απαιτείται «ένα νέο συμβόλαιο μεταρρύθμισης με την σιωπηλή μειοψηφία των πολιτών που ζητά αλλαγές». ( Διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ )