22:22 – Πριν από λίγο η ΤΕΔΚ Καστοριάς εξέδωσε ψήφισμα για τα αιτήματα και τους αγώνες των μηλοπαραγωγών ν. Καστοριάς, αφού προηγήθηκε 3ωρη συνεδρίαση :

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ –

Οι Δήμαρχοι και Κοινοτάρχες του Νομού Καστοριάς , από θέση αρχής, θεωρούμε επιβεβλημένη υποχρέωση μας, να στεκόμαστε διαχρονικά δίπλα στις πληττόμενες παραγωγικές ομάδες του Νομού και να αγωνιζόμαστε μαζί τους, προκειμένου να αντιμετωπίζονται και να επιλύονται τα προβλήματα τους.

Στα πλαίσια αυτά ,το Διοικητικό συμβούλιο της ΤΕΔΚ Ν. Καστοριάς και όλοι οι Δήμαρχοι και Κοινοτάρχες ,συμπαριστάμεθα ομόφωνα και ομόθυμα στον δίκαιο αγώνα των μηλοπαραγωγών του Νομού, προκειμένου να αποζημιωθούν άμεσα από τις ζημιές που υπέστησαν στην παραγωγή τους εξ αιτίας των μεγάλων βροχοπτώσεων του 2009.

Το αίτημα της παραγωγικής αυτής ομάδας, είναι απολύτως βάσιμο και νόμιμο, γιατί η ζημιά που υπέστησαν υπήρξε τεράστια , καταγράφτηκε και εκτιμήθηκε από τον ΕΛΓΑ , αναγνωρίστηκε με τον πιο επίσημο τρόπο απο το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η αδικαιολόγητη καθυστέρηση της καταβολής της αποζημίωσης ,δημιουργεί ζητήματα όχι μόνο επιβίωσης των μηλοπαραγωγών αλλά και αδυναμίας συνέχισης των νέων καλλιεργειών που θα οδηγήσει στη συρρίκνωση της παραγωγικής τους δραστηριότητας και στη πιθανή έξοδο τους από τον συγκεκριμένο κλάδο.

Εξ άλλου το ίδιο Υπουργείο σε ανάλογες περιπτώσεις άλλων Νομών ανταποκρίθηκε άμεσα εξαιρώντας αδικαιολόγητα τους μηλοπαραγωγούς του Νομού Καστοριάς.

Για τους λόγους αυτούς αποφασίζουμε ομόφωνα

1.Να σταθούμε δίπλα στον δίκαιο αγώνα των μηλοπαραγωγών του Ν. Καστοριάς με κάθε πρόσφορο και νόμιμο τρόπο, που μπορεί ακόμη να εκφραστεί και με κλείσιμο των Δημοτικών Καταστημάτων ,μετά από ανάλογες αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων.

2. Να προτείνουμε στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων , να αναλάβει συντονισμένη προσπάθεια των αρμοδίων φορέων της Καστοριάς και των συναρμοδίων Υπουργείων, προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα.

Συγκεκριμένα προτείνουμε να συγκληθεί υπό την Προεδρία του, σύσκεψη στη Βουλή , με τον Υπουργό Οικονομικών , την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και του ΕΛΓΑ ,παρουσία των μηλοπαραγωγών του Νομού , του Νομάρχη και της ΤΕΔΚ Ν. Καστοριάς.

Έτσι θα αντιμετωπισθεί το επείγον , σοβαρό και ουσιαστικό πρόβλημα μιας παραγωγικής ομάδας του Νομού μας και θα δοθεί το μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ,ότι ο Νομός Καστοριάς που πλήττεται από την κρίση της Γουνοποιίας και την γενικότερη οικονομική κρίση, χρειάζεται την αμέριστη συμπαράσταση όλων μας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

& ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΤΕΔΚ