Από αύριο οπότε και αναμένεται να αναγνωστούν οι προγραμματικές δηλώσεις –γεγονός το οποίο αναμένεται να τραβήξει τα βλέμματα όλης της Ευρώπης- μέχρι και το προγραμματισμένο Eurogroupτης 16ης Φεβρουαρίου μας περιμένουν πολλά. Οι επαφές στο παρασκήνιο, οι αναθεωρήσεις τακτικών και κινήσεων θα κυριαρχήσουν με στόχο στη συνέντευξη τύπου μετά το Eurogroupτης 16ης Φεβρουαρίου να υπάρξουν ανακοινώσεις με τη λέξη «συμφωνία», έστω και προσωρινή.

08 Φεβρουαρίου: Ο πρωθυπουργός θα ανέβει στο βήμα για την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων. Οι Ευρωπαίοι εταίροι θα περιμένουν να πληροφορηθούν ποιες από τις προεκλογικές δεσμεύσεις θα συμπεριληφθούν στο κυβερνητικό πρόγραμμα και κατά πόσο εξαγγελίες που θα συμπεριληφθούν θα αντιμετωπιστούν ως «μονομερείς ενέργειες» ή όχι. Ο Αλέξης Τσίπρας, θα φανεί πώς θα ισορροπήσει στα «καυτά σημεία». Όπως για παράδειγμα στην αύξηση του βασικού μισθού στα 751 ευρώ, μέτρο κατά του οποίου τάχθηκε δημοσίως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σοιμπλε. Η φρασεολογία θα παίξει το ρόλο της. Έννοιες «σταδιακά» ή «κατόπιν συνεννόησης με τους κοινωνικούς εταίρους» θα παίξουν το ρόλο τους. Το πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι το αν ο πρωθυπουργός θα προσδιορίσει τον κεντρικό δημοσιονομικό στόχο για την 4ετία της διακυβέρνησής του. Θα μιλήσει για πρωτογενώς ισοσκελισμένους ή πλεονασματικούς προϋπολογισμούς;

09 Φεβρουαρίου: Με δεδομένες πλέον τις προγραμματικές της νέας κυβέρνησης Ομπάμα και Μέρκελ θα συναντηθούν στην Ουάσινγκτον με το θέμα «Ελλάδα» να βρίσκεται στην ατζέντα τους. Η νέα «γραμμή» των ΗΠΑ είναι «βρείτε τα με τους δανειστές». Το ερώτημα είναι αν η Ελλάδα θα πρέπει να υποχωρήσει στην σκληρή γραμμή που ακολουθούν μέχρι τώρα Βερολίνο και ΕΚΤ ή αν μπορεί να επιτευχθεί συμβιβασμός κάπου στο ενδιάμεσο.

10 Φεβρουαρίου: Η κυβέρνηση θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα εξαρτηθεί και από το περιεχόμενο των προγραμματκών.

11 Φεβρουαρίου: Αναμένεται να πραγματοποιηθεί η έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup. Όπως αναφέρει και η επίσημη ανακοίνωση «σε έκτακτη συνεδρίαση η ευρωομάδα θα συζητήσει την κατάσταση στην Ελλάδα. Οι υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τη μελλοντική πορεία μετά τον διορισμό της νέας ελληνικής κυβέρνησης και λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας οικονομικής βοήθειας για την Ελλάδα, λήγει στα τέλη Φεβρουαρίου 2015». Η συνάντηση είναι προγραμματισμένη για τις 17:30 το απόγευμα ώρα Βρυξελλών. Την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015 θα διενεργηθεί και η Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άϋλη μορφή,  ποσού 875 ε­κατομ­μυρίων Ευρώ, λήξεως 15 Μαΐου 2015. H έκδοση θα γίνει υπό το βάρος της υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από την S&P και με δεδομένη την αύξηση του επιτοκίου στην έκδοση της προηγούμενης εβδομάδας στο 2,75%

12 Φεβρουαρίου: Άτυπη σύνοδος κορυφής στις Βρυξέλλες. Οι ηγέτες της ΕΕ «αναμένεται να συζητήσουντη δράση της ΕΕ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στον απόηχο των επιθέσεων του Παρισιού. Τα κράτη μέλη πρέπει να συνεργαστούν στενότερα και ακόμα πιο εντατικά για την αντιμετώπιση αυτής της κοινής απειλής. Θα πραγματοποιηθεί επίσης συζήτηση για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να βελτιωθεί ο οικονομικός συντονισμός και η ομαλή λειτουργία τηςΟικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Τέλος, οι αρχηγοί θα προβούν σε απολογισμό των τελευταίων εξελίξεων στηνΟυκρανία» αναφέρει η επίσημη ατζέντα. Ωστόσο, τα φώτα θα είναι στραμμένα στην πρώτη συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ.

16 Φεβρουαρίου: Η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup. Θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με το αν θα υπάρξει συμφωνία «γέφυρα» όπως θέλει η ελληνική πλευρά ή αν θα παραταθεί το μνημόνιο κάτι για το οποίο πιέζουν οι Ευρωπαίοι.