Και το 2013 αναμένεται να συνεχιστεί η συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ για το Μάιο.

Εκτιμάται ακόμη ότι τα μέτρα λιτότητας μπορεί να περιορίσουν το ρυθμό των μεταρρυθμίσεων.

Συγκεκριμένα, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί και το 2013, κυρίως λόγω της απαιτούμενης δημοσιονομικής εξυγίανσης, ενώ η ανάπτυξη μπορεί να γυρίσει σε θετικούς ρυθμούς το δεύτερο εξάμηνο του 2013.

Προβλέπει επίσης συρρίκνωση 5,3% της οικονομίας φέτος, έπειτα από ύφεση 6,9% το 2011. Η Ελλάδα θα παραμείνει σε ύφεση, με το ΑΕΠ της να μειώνεται κατά 5,3% το 2012 και 1,3% το 2013

Σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η κρίση στην ευρωζώνη παραμένει ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει η οικονομική προοπτική παγκοσμίως.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού, Πιέρ Κάρλο Πάντοαν,  «εάν η κατάσταση επιδεινωθεί, υπάρχουν πάντοτε τρόποι ενίσχυσης των μηχανισμών διάσωσης, που θα περιλαμβάνουν μεγαλύτερη παρεμβατικότητα ή ρόλο για την ΕΚΤ».

Προτάθηκε επίσης, ανάμεσα σε άλλα, η αξιοποίηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την χρηματοδότηση έργων υποδομής.

«Με μικρή ανάπτυξη, υψηλή ανεργία και περιορισμένο χώρο για ελιγμούς… οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι η βραχυπρόθεσμη θεραπεία για την ώθηση της ανάπτυξης και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης» πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκούρια, ασκώντας εμμέσως κριτική στη μονολιθική εφαρμογή πολιτικών λιτότητας.

Η έκθεση προειδοποιεί επίσης για τους οικονομικούς και πολιτικούς κινδύνους που απειλούν την ευρωζώνη ως απόρροια της βαρύτατης δημοσιονομικής προσαρμογής που καλούνται να πετύχουν οι αδύναμες χώρες.

“Οι προσαρμογές στη ζώνη του ευρώ λαμβάνουν χώρα σε ένα περιβάλλον αργής ή αρνητικής ανάπτυξης … προκαλώντας κινδύνους για φαύλους κύκλους που περιλαμβάνουν υψηλό και αυξανόμενο δημόσιο χρέος, αδύναμα τραπεζικά συστήματα, υπερβολική δημοσιονομική σύγκλιση και χαμηλότερη ανάπτυξη» αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΟΟΣΑ.

Προσθέτει μάλιστα πως οι «εκλογές σε αρκετές χώρες του ευρώ σηματοδότησαν κόπωση από τις μεταρρυθμίσεις, ενώ η ανοχή για την δημοσιονομική προσαρμογή μπορεί να φτάνει ένα όριο», προειδοποιώντας ότι «ο συνδυασμός συνεχιζόμενα εύθραυστης οικονομίας, αυξανόμενης ανεργίας και κοινωνικού πόνου μπορεί να δώσει τη σπίθα πολιτικής μετάδοσης και δυσμενούς αντίδρασης των αγορών».

Επιπλέον, η έκθεση του Οργανισμού υπογραμμίζει τις αποκλίσεις μεταξύ βόρειας και νότιας Ευρώπης, τονίζοντας ότι δυσκολεύουν την επίλυση της κρίσης. «Η ανάρρωση στις υγιέστερες οικονομίες, μολονότι ευπρόσδεκτη, δεν είναι αρκετά δυνατή ώστε να γίνει αντίβαρο στην στασιμότητα ή την αρνητική ανάπτυξη αλλού στην Ευρώπη».

“Η αδύναμη ανταγωνιστικότητα πρέπει να διευθετηθεί σε χώρες με μεγάλα εμπορικά ελλείμματα, ενώ η δομική προσαρμογή και οι υψηλότεροι μισθοί σε πλεονασματικές χώρες θα συνέβαλαν σε μία διαδικασία ισορρόπησης που θα είναι φιλική προς την ανάπτυξη», συνεχίζει η έκθεση, εγείροντας ερωτήματα για το ρόλο της εξαγωγικής και χαμηλόμισθης Γερμανίας.

Τους κινδύνους της απόκλισης επεσήμανε και ο κ. Πάντοαν, σχολιάζοντας ότι «βλέπουμε ανούσια ανάπτυξη στην ευρωζώνη, που κρύβει σημαντικές διαφορές, με τις βόρειες χώρες να αναπτύσσονται και τις νότιες να βρίσκονται σε ύφεση».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ, η οικονομική δραστηριότητα στη ζώνη του κοινού νομίσματος θα συρρικνωθεί κατά 0,1% το 2012, ενώ προβλέπεται ανάπτυξη 0,9% για το 2013. Σε αρνητικό έδαφος θα παραμείνουν και οι μεγάλοι ασθενείς, Ιταλία και Ισπανία. Η γειτονική χώρα θα βιώσει ύφεση 1,7% του ΑΕΠ κατά το 2012 και 0,4% κατά το επόμενο έτος, ενώ οι Ίβηρες θα υποστούν συρρίκνωση της τάξης του 1,6 και 0,8% αντίστοιχα.

Αντίθετα, οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης, Γερμανία και Γαλλία, θα βιώσουν ανάπτυξη της τάξης του 1,2 και 0,6% αντίστοιχα για το τρέχον έτος, και 2% και 1,2% για το 2013.