Μια διαφορετική πρόταση για κρίσιμα θέματα από τον υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο με τον Θ.Καρυπίδη, ΝΑΟΥΜΗ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ. Ένας έμπειρος άνθρωπος με συμμετοχή σε δεκάδες θετικές αποφάσεις για την ανάπτυξη της Π.Ε Καστοριάς.

Γουνοποιϊα:

Οι βασικές ανάγκες στήριξης του κλάδου είναι η ρευστότητα, η μείωση του κόστους της εργασίας μέσα από την ενίσχυση της ασφάλισης των εργαζομένων, η σχολή γουνοποιϊας για να μάθουμε στους νέους μας όλα τα στάδια κατασκευής και σχεδιασμού με ενίσχυση της εκμάθησης, η στήριξη των εκτροφείων, η υποστήριξη της συμμετοχής σε διεθνείς και εθνικές εκθέσεις.

Οι 2 καινοτόμες δράσεις που θα υποστηρίξουν σημαντικά τον κλάδο είναι:

α. ένα Παρατηρητήριο διεθνών εξελίξεων και νέων αγορών, το οποίο έχει ως στόχο την άμεση ενημέρωση για τις αλλαγές, τις οδηγίες και τις νέες Νομοθεσίες όλων των χωρών του Κόσμου για τη γούνα, ώστε να υπάρχει άμεση αντίδραση και να ερευνά τις εξελίξεις των χωρών στη ζήτηση του προϊόντος, για να είμαστε ένα βήμα μπροστά από τον ανταγωνισμό και

β. η ένταξη της Ελληνικής γουνοποιϊας στις διακρατικές συμφωνίες της Ελλάδος με τις χώρες ενδιαφέροντος. Μία τέτοια συμφωνία, θα είχε επιφέρει καλύτερες μέρες για τον κλάδο, μετά το εμπάργκο της Ε.Ε με τη Ρωσία και όχι μόνον.

Αγροτική Οικονομία:

Οι βασικές ανάγκες για τους Αγρότες μας ονομάζονται φράγματα, αρδευτικά, αναδασμοί, μείωση του κόστους ρεύματος, στήριξη των κτηνοτροφικών μονάδων, προγράμματα νέων αγροτών, η επαναφορά του γάλακτος λίγων ημερών, προγράμματα ενίσχυσης, κ.α.

Οι καινοτόμες δράσεις για τη στήριξη της Αγροτικής Οικονομίας είναι:

α. Η στήριξη της εξωστρέφειας των Αγροτικών μας προϊόντων με δύο τρόπους, όπως η υποστήριξη της συμμετοχής τους σε νέες αγορές, μέσα από τη συμμετοχή τους στις μεγαλύτερες διεθνείς εκθέσεις και

β. η αναζήτηση νέων αγοραστών, με άνοιγμα του πελατολογίου τους, για να έχουμε αύξηση των τιμών στον παραγωγό.

γ. Η χρήση της Γεωθερμίας, για θερμοκηπιακές καλλιέργειες, με στόχο την παραγωγή προϊόντων όλο το χρόνο.



Τουρισμός:

Ο Τουρισμός χρειάζεται εκσυγχρονισμό μνημείων και των δομών με ηλεκτρονικά μέσα και δικτύωση, σήμανση των Μνημείων, Ξενοδοχείων, Καταλυμάτων και Αγροτουριστικών επιχειρήσεων, ανάπτυξη του Αγροτουρισμού με επισκέψιμες εγκαταστάσεις, διασύνδεση της λίμνης Καστοριάς με αυτή των Πρεσπών και της Αχρίδας, χρήση τουριστικών σκαφών από ιδιώτες και κατασκευή εξέδρων σε σημεία της λίμνης που χρήζουν προσπελασιμότητας. Επίσης, με ναυαρχίδα το Βυζαντινό μουσείο, να ορίσουμε ένα νέο μοντέλο τουριστικής επίσκεψης, σε συνδυασμό με τις εκκλησίες, με τα ιστορικά κτίρια και με όλα τα μουσεία.

Οι καινοτόμες δράσεις έχουν να κάνουν με:

α. τη διαφήμιση και την προβολή, μέσα από τη στήριξη επώνυμων Καστοριανών, αθλητών, διάσημων επαγγελματιών και ανθρώπων του πνεύματος και των τεχνών, οι οποίοι θα διαφημίζουν την ΠΕ Καστοριάς, μέσα από διαφημιστικά σπότ και έντυπα.

β. η προβολή μας στα Μετρό Αθήνας και Θεσσαλονίκης και σε εθνικά και διεθνή αεροδρόμια και sites.

γ. Θεματικός τουρισμός, όπως αθλητικός, επιμορφωτικός, γαστρονομικός, θρησκευτικός, αθλητικός, ιατρικός, ιαματικός, κ.α.

δ. Πτήσεις charter με τουριστικά πακέτα ταξιδιωτικών γραφείων που ασχολούνται με τον θεματικό τουρισμό και τον τουρισμό γενικότερα στο Αεροδρόμιο μας «Αριστοτέλης».

 

Υποδομές:

Αναβάθμιση των υποδομών του Αερολιμένα Καστοριάς, ανάπτυξη του Βιομηχανικού Πάρκου Καστοριάς, κόμβος σύνδεσης με την Εγνατία Οδό για το Εκθεσιακό κέντρο, υποστήριξη της σιδηροδρομικής, νέος δικός άξονας σύνδεσης της Εγνατίας Οδού με το τελωνείο του Λαιμού Πρεσπών, αναβάθμιση των εισόδων και εξόδων με φωτισμό, συντήρηση γεφυρών και τοξοτών γεφυριών, ένταξη της σύραγγας Κλεισούρας σε τομεακό του Υπουργείου Μεταφορών, κ.α.

Καινοτόμες δράσεις και λύσεις:

α. Υδατοδρόμιο και σταθμός άφιξης – αναχώρησης στη λίμνη της Καστοριάς για Υδροπλάνα.

β. Νέο πρόγραμμα για τη διάσωση όλων των Ιστορικών κτιρίων κατασκευής μετά το έτος 1700 σε Καστοριά, Άργος Ορεστικό και χωριά, για την αντικατάσταση των στεγών και την αναστήλωση τους.

γ. Απόφαση απαλλοτρίωσης ιστορικών κτιρίων, για όσα κτίρια δε μπορούν να συντηρήσουν ή να λειτουργήσουν οι ιδιοκτήτες τους.

δ. Μελέτη πρόβλεψης κατασκευής χιονοδρομικού κέντρου στο Γράμμο.

 

Παιδεία:

Υποστήριξη των νέων Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, με τη χρήση του 1ου Γυμνασίου Καστοριάς, η ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων, ο εκσυγχρονισμός των σχολείων της Β’βάθμιας εκπαίδευσης με νέους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και οπτικοακουστικά μέσα, η ένταξη σε ευρωπαϊκά προγράμματα της Ρομποτικής, η ενίσχυση της διενέργειας μαθητικών διαγωνισμών, τα έξυπνα παιχνίδια στα σχολεία, η υποστήριξη των επιμορφωτικών εκδρομών στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, η στήριξη της λειτουργίας των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης και των κοινωνικές ομάδες με ειδικές ικανότητες στην εκμάθηση και την απασχόληση, κ.α.

Καινοτόμες δράσεις:

α. Σχολή εναλλακτικού τουρισμού.

β. Διασύνδεση των σχολείων μας με τα αντίστοιχα σχολεία της Φινλανδίας και άλλων χωρών, για ανταλλαγή καθηγητών και μαθητών, μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

γ. Δικτύωση και σύνδεση των Λυκείων μας με ιδιωτικά και δημόσια Πανεπιστημιακά ιδρύματα ανά τον Κόσμο, για υποτροφίες των άριστων μαθητών μέσω διαγωνισμών και μέσω του πρωταθλητισμού.

 

Υγεία

Συνέχιση του προγράμματος ενίσχυσης των επικουρικών Ιατρών με € 500 μηνιαίως από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, πλήρης κάλυψη των θέσεων του Ιατρικού προσωπικού στο Νοσοκομείο Καστοριάς, αναβάθμιση και ανακαίνιση του Νοσοκομείου Καστοριάς, υποστήριξη και εκσυγχρονισμός των Αγροτικών Ιατρείων σε απομακρυσμένα χωριά, στήριξη των Κέντρων Υγείας, αύξηση του προσωπικού των ΕΚΑΒ, για την άμεση μετακίνηση των ασθενών, νέα λειτουργία με ΚΕΝ για το Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας Άργους Ορεστικού, συνεργασία των λουτρών της Αμμουδάρας με το Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας για τουρισμό Υγείας, αναβάθμιση των υποδομών όλων των συλλόγων και των σωματείων που στηρίζουν ομάδες με προβλήματα Υγείας και ομάδες ΑμεΑ, υποστήριξη των εθελοντών αιμοδοτών για την εύρυθμη λειτουργία της αιμοδοσίας και του Ερυθρού σταυρού.

Καινοτόμες δράσεις:

α. Ανάπτυξη νέας μονάδας τεχνητού νεφρού και σύνδεση της με το προϊόν του Τουρισμού Υγείας.

β. Δικτύωση σύγχρονων αγροτικών ιατρείων με ιατρικά κέντρα, για άμεσο πόρισμα εξετάσεων.

γ. Κινητές μονάδες με βαρύ ιατρικό εξοπλισμό, για την άμεση βοήθεια δύσκολων περιστατικών σε απομακρυσμένες περιοχές.



Ενέργεια:

Καινοτομία προσδίδουν και οι δύο ενέργειες του Περιφερειάρχη μας:

α. Το Περιβαλλοντικό Οικιακό Τιμολόγιο και

β. Η Διακρατική συμφωνία εξόδου φυσικού αερίου από τον αγωγό ΤΑΡ.

Η ενημέρωση μου προς εσάς αναφέρετα παρακάτω:

α. Έχει εκπονηθεί η Μελέτη Κόστους – Οφέλους, η οποία έχει εγκριθεί από το Δ.Σ. της ΔΕΔΑ και έχει υποβληθεί στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

β. Έχει εξασφαλίσει από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας τις Άδειες Διανομής και Διαχείρισης για την ανάπτυξη των δικτύων διανομής, στη βάση του πενταετούς προγράμματος ανάπτυξης.

γ. Η εκπόνηση της τεχνικής μελέτης για το δίκτυο διανομής έχει ολοκληρωθεί.

δ. Η χρηματοδότηση του έργου έχει προβλέψει 12,6 εκ. ευρώ από το πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων, 1 εκ. ευρώ από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και επιπρόσθτη χρηματοδότηση από τη ΔΕΔΑ.

Για την Π.Ε. Καστοριάς και για την περίοδο 2019 – 2023 περιλαμβάνει την κατασκευή δικτύου χαμηλής και μέσης πίεσης, με τη σύνδεση οικιών και εμπορικών καταναλωτών.

Η έναρξη των εργασιών κατασκευής των δικτύων εντάσσεται εντός του έτους 2019 και οι συνδέσεις των καταναλωτών θα ξεκινήσουν το 2021.

Η συνολική μείωση του κόστους ενέργειας κατά 70% κρίνεται ως η μεγαλύτερη τομή για τους πολίτες της Π.Ε.Καστοριάς



Ανεργία:

Οι προτάσεις μου για τη μείωση της Ανεργίας θέτουν ως στόχους τη συγκράτηση των νέων μας, τη στήριξη ατόμων πλησίον της σύνταξης στους οποίους λείπουν πολύτιμα ένσημα και τη στήριξη των επαπειλλούμενων εργαζομένων στο ρευστό περιβάλλον της εργασίας τους.

Ένα νέο πρόγραμμα για την καταπολέμηση της Ανεργίας και της επαπειλλόυμενης εργασίας είναι ο μεγαλύτερος στόχος του επόμενους μήνες.

Καινοτόμες λύσεις:

α. Νέα τμήματα διαχείρισης των φυσικών και τεχνιτών πόρων μας και

β. Κεντρική δομή ζήτησης και προσφοράς εργασίας, για τη διευκόλυνση εύρεσης εργασίας μεταξύ ανέργων και επιχειρήσεων σε άμεσο χρόνο.